Hennie van den Hurk en Goen van Moorsel 16-02 t/m 10-03-2019

Voor de derde keer, maar zeker geen herhaling; Goen van Moorsel en Hennie van den Hurk in ’t Oude Raadhuis

Open 16-02 t/m 10-03-2019 elke zaterdag en zondag 14:00 – 17:00 uur

Goen van Moorsel

Ik ben in 1994 met schilderen begonnen op de Vrije Academie in Deurne.

Na eerst een cursus aquarelleren te hebben gevolgd, werd het daarna werken met acrylverf en met gemengde technieken. Het vrij schilderen geeft variatie, verrassing en spannende elementen aan de werken. Het heeft mij ook geleerd anders te kijken naar de natuur en naar objecten.

In mijn schilderwerk zal je meestal iets ontdekken wat te maken heeft met mensen, waarschijnlijk geïnspireerd door mijn vroegere beroep waarbij ik veel werkte met en voor mensen.

Schilderen is voor mij een verrijking en het brengt rust in mijn leven.

Naast het schilderen ben ik op een gegeven moment ook begonnen met andere kunstuitingen als boetseren, brons gieten en beeldhouwen. Met boetseren en keramiek ben ik begonnen bij het Gemerts Atelier. Het aantrekkelijke daarbij waren en zijn nog steeds de vele mogelijkheden van de experimentele stooktechnieken, zoals onder andere de veldoven, zaagmeeloven (pitfiring), raku, naked raku en de houtoven.

Daarnaast maak ik af en toe ook bronzen beeldjes. Hierbij wordt de verloren wasmethode toegepast.

Tot slot houd ik me ook bezig met beeldhouwen, waarbij met behulp van zaag, beitels en vijlen de steen ruw bewerkt wordt en aan het eind met behulp van polijsten wordt afgewerkt.

Hennie van den Hurk

Eind jaren ‘90 ben ik me bezig gaan houden met keramiek. Na aanvankelijk vooral markten bezocht te hebben groeide de drang om zelf keramiek te gaan maken.

Cursussen en workshops bij diverse instellingen en keramisten alsmede veel zelfstudie zijn de basis geweest van mijn huidige kennis. In het begin maakte ik vooral wat kleiner werk en werden ook meerdere technieken uitgeprobeerd.

Sinds najaar 2000 beschik ik over een eigen atelierruimte in Keldonk, en daar ben ik begonnen met het maken van hoofdzakelijk grotere keramische objecten. Sporadisch maak ik daarnaast soms enkele grotere potten, vaasvormen en schalen.

Mijn inspiratie wordt gevoed door enerzijds de natuur, het natuurlijke en anderzijds (ingegeven door mijn bouwkundige opleiding) ruimtelijke vormen, de bebouwde omgeving.

Wat inspireert? Met name de wijze hoe de natuur vorm geeft, structuur aanbrengt en patronen maakt. Het repetitie-effect: vaak herhaling, maar nooit hetzelfde, nooit monotoon, nooit saai. De natuur als bouwmeester: elke bouwkundige oplossing in de natuur is in evenwicht, niets kost extra energie.

Behalve de natuur is ook de bebouwde omgeving in het algemeen een bron van inspiratie voor me.

Het organische in ‘t bijzonder, daar waar het afwijkt van het strakke, waar de bouwkunst het natuurlijke benadert.

Mijn keramisch werk wordt met de hand uit platen opgebouwd, en bestaan uit meerdere onderdelen. De afwerking vindt plaats na de bisquitbrand en bestaat hoofdzakelijk uit diverse sinterengobes* die voorzien zijn van een of meerdere oxydes en pigmenten. (*Een engobe is een ingekleurde kleislib, EEN SINTERENGOBE heeft een nog complexere samenstelling. Er treedt een versintering of verglazing op. Het lijkt alsof er een dun laagje matte glazuur opligt, soms met spikkels of zandachtige textuur) De werkstukken worden, steeds voorzien van nieuwe afwerkingen, meestal diverse malen in de oven gestookt.

Meer info:

Zie de website van de kunstenaar(s):

www.hurkkeramiek.nl

kunstvangoen.jouwweb.nl

21-02-2019 gezellige SeniorKunstCafe in ’t Oude Raadhuis.

Met mooie presentatie o.a. over diverse glazuren en stooktechnieken door Hennie, en fijne uitleg door Goen over haar zeer diverse werken. Het was een zeer geslaagde middag.

Kunstenaars bedankt.

Tot ziens.